Mézédes nyalánkság
Receptek

Mézédes nyalánkság

Vannak jellegzetes illatok, melyekről eszünkbe jut egy-egy számunkra fontos, kellemes dolog. Karácsonykor nálunk ilyen a friss mézeskalács illata. Ahogy az elmúlt hetekben, most is igyekszem egy hagyományosnak számító finomság egyedi változatának bemutatásával változatossá tenni az Önök karácsonyi menüsorát. Mézeskalácsot készítünk, de ez „kemény társával” ellentétben, sütés után szinte azonnal fogyasztható.

Puha mézeskalács

Hozzávalók: 6 db tojás, 35 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl tej, 2 dl langyos méz, 1 db narancs vagy citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna.

Elkészítés: A tojások sárgáját a porcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kikeverem. Hozzáadom a tejet, a langyos mézet, a citrom vagy narancs reszelt héját. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a masszához adom. Simára keverem, majd a tojások fehérjéből felvert habot óvatosan beleforgatom. Kb 180 fokra felmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Melegen is, hidegen is finom, igazi karácsonyi illatos süti.

Mindjárt itt az évvége, közel 30 hete tartó menüsoromat ezzel a süteménnyel zárom 2010-re. Bízom benne, hogy az általam ajánlott ételekkel sikerült könnyebbé, gyorsabbá, változatosabbá varázsolni a halasi családok konyhaasztalára kerülő ételeket. Az elkövetkező napokra mindenkinek sok kitartást és szorgalmas munkát kívánok a konyhában. Kellemes karácsonyt kívánok minden Olvasómnak!


Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász