Mi az ott, a levesben?
Vége a nyári szünetnek, ismét el lehet foglalni a konyhát, hogy sok-sok finomsággal örvendeztessük meg családunkat. Ezt a finom levesbetét receptet kedves barátnőmtől, Évitől kaptam, s úgy döntöttem, megosztom Önökkel is.
Ízletes levesbetét
Hozzávalók: 2 db zsemle, 1 db közepes fej hagyma, 1 db tojás, 1/2 csokor petrezselyemzöld (nem kell sajnálni a mennyiséget), 1 teás kanál zsír, só, bors
Elkészítés: A zsemléket beáztatom (ügyelek arra, hogy ne ázzanak nagyon el). Míg áznak, felkockázom a hagymát, a petr. zöldet, hozzáadom a beáztatott és kicsavart zsemléket, a tojást, a zsírt (én kacsazsírt, vagy tyúkzsírt használok), sózom, borsozom. Ezek után jól összekeverem egészen addig, míg krémes állagú nem lesz. Előfordulhat, hogy szárazabb a kelleténél, akkor adok hozzá még egy tojást, de ha lágyabb, zsemlemorzsát szórok bele. Ezt még reggel elkészítem, hogy addig pihenjen, amíg a leves készenléti idejéből kb. 1 óra van még hátra. Folpackot tekerek le, a szélére ráhelyezem a tölteléket és feltekerem, a két végét jól felcsavarom, (kinézetre olyan lesz, mint egy nagy szaloncukor), hogy ne tudjon kijönni a töltelék. Így helyezem a levesbe, majd lefedem és addig főzöm míg –segítséggel ugyan- meg nem fordulnak (kb.1 óra). Ekkor van kész. Kiveszem a levesből, felkarikázom és a zöldségekkel tálalom, de a karikákat a tányér aljára rakva rá is szedhetjük a levest.
Ha már Önök is unják, hogy mindig tésztát vagy grízgaluskát tesznek a levesbe, érdemes elkészíteni ezt a különleges finomságot.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila