Micsoda ízek!
Ha a marhapörkölt már unalmas, mégis szeretnénk valami ízletes, bográcsos étellel meglepni vendégeinket, merjünk új dolgokat kipróbálni! Ilyen esetekre jöhet jól e heti receptajánlatom, ráadásul bográcsban is könnyedén elkészíthető.
Vörösboros-zöldséges marharagu
Hozzávalók: 1.5 kg marhalapocka, 0.5 kg apróra vágott vöröshagyma, 2 db cikkekre vágott vöröshagyma, 70 dkg csiperkegomba, zeller zöld, 30 dkg sárgarépa, bármilyen zsír, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 5-6 kanál paradicsompüré, só, 1 mk őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, őrölt kömény, 3-4 dl száraz vörösbor, köretnek tarhonya
Elkészítés: Első lépésként felolvasztjuk a zsírt a bográcsban, amibe beledobjuk a gombákat. Addig pirítjuk, amíg minden nedvességtartalmát elveszíti. Ekkor rákanalazunk a paradicsompüréből, ezzel is szépen lepirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük a gombát. Most mehet a felkockázott hús a bográcsba, alaposan körbepirítjuk, rátesszük a babérlevelet és a megmaradt paradicsompürét. Mikor a hús szépen megpirult, rászórjuk az apróra kockázott hagymát és a fokhagymát. Ízesítjük sóval, majd fűszerezzük is, ízlés szerint, majd pici vizet öntünk rá, amit, ha elpárolgott, mindig pótlunk. Amikor a hús már kezd puhulni, hozzáadjuk a darabolt sárgarépát és a cikkekre vágott hagymát. Húsz perccel az étel elkészülte előtt beleöntjük a finom vörösbort és a zeller zöld, valamint a lepirított gomba is ekkor kerül a bográcsba. Ha kész, tarhonyával tálaljuk.
Garantálom, hogy ha egy ilyen fogással kínálják meg vendégeiket, csak dicsérő szavakat fognak kapni az ebéd vagy a vacsora végeztével.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila