Minden cseppje aranyat ér
Receptek

Minden cseppje aranyat ér

A májgombócleves sokak kedvence, én most a megszokottól kicsit eltérően, egy kis zabpehely felhasználásával készítettem el.

Zabpelyhes májgombócleves

Hozzávalók: 1 kg marha húsos csont, 4 szál répa, 1 kisebb zellergumó, 2 szál fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 karalábé, 4 szál zellerszár, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, szemes bors, 15 dkg zöldborsó, 1 csipet sáfrány, 1 paprika, só
A májgombóchoz: 2 ek étolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkemáj, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek finomszemű zabpehely, 4-5 ek zsemlemorzsa, só, őrölt bors

Elkészítés: A marhacsontot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig „égetjük”. Megpucoljuk a leveszöldségeket. A csontot körülbelül 3 liter vízben feltesszük főni. Ezt követően beletesszük az összes zöldséget, a fűszereket és a sót. Legalább 3 órán keresztül gyöngyöztetjük a levest. Amikor elkészült, hagyjuk 20 percet pihenni, hogy leülepedjen, majd óvatosan átszűrjük. Míg fő a leves, elkészítjük a májgombócot. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd borítsuk rá a hagymát és reszeljük rá a fokhagymát. Hagyjuk langyosra hűlni. A gombóc hozzávalóit tegyük keverőtálba, a hagymás alappal és a késsel elkapart májjal együtt. Alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, hűtőbe tesszük egy órára. Egy lábasban gyöngyözésig melegítjük a vizet, majd két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, és beletesszük a vízbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük. A tányérunkba szedünk a zöldségekből és a gombócból, majd merünk rá a forró levesből, és tálaljuk.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk