Nem az irigységtől sárga
Viszonylag régen ajánlottam már Önöknek egy finom levest. A hideg téli hónapokra való tekintettel egy gazdag levest készítettem a családomnak, sok-sok zöldséggel és füstölt húsokkal.
Sárgaborsó leves
Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 2 evőkanál étolaj, 1-1 közepes nagyságú sárgarépa és fehérrépa, 5 dkg zeller, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika, őrölt bors, ételízesítő, aprított petrezselyem, só, füstölt kolbász vagy virsli
A levesbetéthez: 1 tojás, liszt, amennyit a tojás felvesz
Elkészítés: A borsót előző este átválogatom, beáztatom. Hideg vízbe kezdem el főzni, amikor felforrt kb. még 5 percig főzöm. A zöldségeket és a hagymát kockákra aprítom. Az étolajon néhány percig dinsztelem a zöldségeket a hagymával, végül a zúzott fokhagymával. Meghintem a liszttel, kicsit kevergetem, elkeverem benne a pirospaprikát, felöntöm kb. 1,5 liter vízzel és felforralom. A borsót leszűröm, beleöntöm a forrdogáló levesbe.
Ízesítem babérral, borssal, ételízesítővel. A kolbászt, vagy virslit felkarikázom, hozzáadom a leveshez, a petrezselymet is beleszórom. A levesbetétnek a tojással elkeverem a lisztet csipet sóval, és kiskanállal apró galuskákat szaggatok a levesbe. Lassan forralom, amíg a galuska megfő.
Irány a konyha, jó főzést kívánok mindenkinek!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila