Nem az irigységtől sárga
Receptek

Nem az irigységtől sárga

Viszonylag régen ajánlottam már Önöknek egy finom levest. A hideg téli hónapokra való tekintettel egy gazdag levest készítettem a családomnak, sok-sok zöldséggel és füstölt húsokkal.

Sárgaborsó leves

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, 2 evőkanál étolaj, 1-1 közepes nagyságú sárgarépa és fehérrépa, 5 dkg zeller, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika, őrölt bors, ételízesítő, aprított petrezselyem, só, füstölt kolbász vagy virsli

A levesbetéthez: 1 tojás, liszt, amennyit a tojás felvesz

Elkészítés: A borsót előző este átválogatom, beáztatom. Hideg vízbe kezdem el főzni, amikor felforrt kb. még 5 percig főzöm. A zöldségeket és a hagymát kockákra aprítom. Az étolajon néhány percig  dinsztelem a zöldségeket a hagymával, végül a zúzott fokhagymával. Meghintem a liszttel, kicsit kevergetem, elkeverem benne a pirospaprikát,  felöntöm kb. 1,5 liter vízzel és  felforralom. A  borsót  leszűröm, beleöntöm a  forrdogáló levesbe.

Ízesítem babérral, borssal, ételízesítővel. A kolbászt, vagy  virslit felkarikázom, hozzáadom a leveshez, a petrezselymet is beleszórom. A levesbetétnek a tojással elkeverem a lisztet csipet sóval, és kiskanállal apró galuskákat  szaggatok a levesbe. Lassan forralom, amíg a galuska megfő.

Irány a konyha, jó főzést kívánok mindenkinek!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel