Nem csak télen finom
Bár már megérkezett a tavasz, sokaknak még mindig jól esnek a tartalmas levesek. Erre a hétre egy ilyen finomságot választottam.
Palócleves
Hozzávalók: 60 dkg birkahús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 kisebb csokor petrezselyem és kapor, 2 ek sertészsír, 2 tk őrölt pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, 1 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 ek liszt
Elkészítés: A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselymet, kaprot is felaprítjuk. A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, és a zöldbabot, ismét lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel és kaporral megszórva, forrón tálaljuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila