Pulyka, gombával
A legtöbb családban a bakonyi tokány sertéshúsból szokott készülni. Azonban én személy szerint sokkal jobban szeretem a könnyedebb, szárnyas húsokat. Éppen ezért most pulykacombból készítettem el ezt a finomságot.
Bakonyi pulykatokány
Hozzávalók: 60 dkg pulyka felsőcomb csont nélkül, 30 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 db paradicsom, 1-2 db paprika, 2-3 fej vöröshagyma (mérettől függően), 1 kis pohár tejföl, 2 evőkanál finomliszt, só, pirospaprika, őrölt fekete bors
Elkészítés: A pulykacombot és a szalonnát csíkokra vágjuk. A gombát szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A kipirított szalonna zsírján megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a paprikát, paradicsomot és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a húst, a gombát, sózzuk, borsozzuk. Ha zsírjára pirult, megszórjuk a pirospaprikával és kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk és kiforraljuk. Tálalásnál galuskával vagy tésztával kínáljuk.
Higgyék el, a bakonyi pulykahússal is remekül működik! Próbálják ki! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila