Rita asszony hétköznapi ízvarázslata - Gombóc húsból

Itt a június, sok finom zöldséget lehet vásárolni a piacokon. E heti levesünkbe szükség is lesz rájuk.

Zöldborsóleves csirkehúsos gombóccal

Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg darált csirkehús, 1 dl tejszín, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, borsikafű, só, késhegynyi reszelt szerecsendió.

A leveshez: 20 dkg vegyes zöldség, 1 kis vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál csemege pirospaprika, 1 db leveskocka 50 dkg héjas zöldborsó (kifejtve 25 dkg),  1 dl tejszín, só, őrölt bors, fél paradicsom fél zöldpaprika, 1 evőkanál liszt.

Elkészítése: A darált csirkehúst a többi húsgombóchoz valóval jól összekeverem, majd hűtőbe téve pihentetem, hogy a búzadara egy kissé megduzzadjon.

A vegyes zöldséget kis kockákra, a hagymát meg a petrezselymet finomra vágom. A hagymát az olajon kevergetve üvegesre sütöm, majd a tűzről lehúzva beleszórom a pirospaprikát. A kb. 8 deci vízzel feloldott leveskockával fölengedem. A vegyes zöldséget, a zöldborsót meg a petrezselymet beleszórom, megborsozom. Félig lefedve kis lángon főzöm. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnak, a húsmasszából kiskanállal gombócokat szaggatok a levesbe, és puhára főzöm. A lisztet az 1 deci tejszínnel simára keverem és a levest ezzel besűrítem.

Ha már unjuk a megszokott leveseket, de mindenképpen szeretnénk a főétel előtt valamivel kedveskedni családunknak, remek választás lehet ez a húsgombócos finomság. Jó ügyködést kívánok a konyhában!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Tuti siker

Tuti siker