Rita asszony speciális húsvéti ízvarázslata - Sonkakenyér
A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül. Ha azonban már unjuk a hagyományos recepteket, süssünk egy olyan kenyeret, ami minden húsimádónak örömet okoz.
Húsvéti sonkakenyér
Hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt, 50 dkg sonka, 2 tk. só, 2 ek. olaj, 1 tk. cukor, 2 dkg élesztő, kb. 3,5 dl víz
Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel. Kb. 30 percig hagyom pihenni. Ezután a többi hozzávalóval rugalmas, hólyagos tésztát gyúrok, kelesztem, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtom, közepére rakom a sonkát, és ráhajtogatom a tésztát. (Előtte megkenhetjük tormával vagy mustárral a tésztát.) A bebugyolált sonkát egy sütőpapírral bélelt ovális tepsibe vagy jénaiba teszem. A maradék tésztából húsvéti formákat szaggatok ki, és ezzel díszítem a cipó tetejét. Mielőtt a sütőbe rakom, néhány helyen villával megszurkálom a tésztát. Megkenem tojással, és 190 fokos sütőben világos barnára sütöm (kb.30- 40 perc).
Sonkában és tojásban gazdag, kellemes húsvétot kívánok minden kedves Olvasómnak!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila