Rizs helyett árpagyöngy
Árpagyöngynek nevezzük a hántolt árpát, mely egy nagyon egészséges gabonaféle. A beáztatott árpagyöngy zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is lehet. Elkészítése a rizs főzéséhez hasonló, de főzési ideje kb. kétszer annyi. Ebből készül e heti vegetáriánus ételünk.
Tavaszi zöldséges árpagyöngye
Hozzávalók: 20 dkg árpagyöngy, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. vaj, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg gomba, 20 dkg spenót, 20 dkg zöldborsó, 1 csokor újhagyma, só, vegeta, tört színes bors, ízlés szerint zöldfűszerek (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű).
Elkészítés: Először elkészítem az árpagyöngyöt. Ehhez felaprítom a hagymát, és megdinsztelem olíva olajon. Hozzáadom a gerslit, kicsit pirítom, mintha riszt készítenék, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezem, és fedő alatt puhára megpárolom. Akkor a legfinomabb, amikor mégkicsit roppanós. Egy serpenyőben felmelegítem a vajat és az olajt. Belerakom a felkarikázott répát. Kicsit pirítom, kiszedem, és a gerslire szedem.
A megmaradt zsiradékba kerül a hosszában felvágott újhagyma, a szeletelt gomba, a mirelit borsó, és az előzőleg leforrázott, feldarabolt spenót is. Sózom, borsozom, és kb. 6-7 percig dinsztelem a zöldségeket, végül ízesítem a zöldfűszerekkel. Az egészet a répás gerslihez keverem.
Egy hét múlva egy ízletes desszerttel zárom majd áprilisi menüsorom. Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila