Tippek karácsonyra I.
Itt a december, megkezdem hát ünnepi receptötleteim bemutatását. Sokak asztalára kerül halászlé karácsonykor. Most egy alternatív változatot mutatok meg, mely elsőre talán meglepő lesz, de higgyék el, legalább olyan finom, mint az eddig alkalmazott verzió.
Tárkonyos halleves
Hozzávalók 60 dkg pontyfilé, 1 db vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 2 dkg liszt, 5dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 15 dkg zöldborsó, só, tárkony, borsikafű
Elkészítése: A haldarabokat sózom, a zöldségeket megtisztítom. A vöröshagymát apróra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra darabolom. A hagymát a vajban üvegesre pirítom, hozzáadom a zöldségeket, és kevés vízzel félpuhára megpárolom. Ezután megszórom a liszttel, és enyhén megpirítom. Felengedem kb. egy liter vízzel, hozzáadom a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózom, kb. 10 percnyi forralás után hozzáadom a halat. A tejfölt kevés forró levessel elkeverem, és így adom az egészhez, mert különben kicsapódik. Ízesíthetjük egy kicsi citromlével is.
Egy hét múlva folytatom karácsonyi menüsorom. Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila