Tippek karácsonyra II.
Receptek

Tippek karácsonyra II.

A karácsony elengedhetetlen része a mákos guba. Szerintem ebben a formában lehet leggusztusosabban elkészíteni ezt az ünnepi ételt. Hogy milyen is az a mákos guba torta, kiderül a Bővebben gombra kattintva.

Mákos guba torta
Hozzávalók: 10 db  kifli, 5 tojás, 10 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 1 liter tej, reszelt citromhéj, lekvár

A sodóhoz: 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 db tojássárgája, 8 dl tej

Elkészítés: A kiflit felkarikázom. A tejet  felmelegítem, de nem forralom fel. Belereszelem a citrom héját. A mákot a porcukorral elkeverem. A felmelegített tejet simára keverem a tojások sárgájával, ráöntöm a kiflire, fakanállal óvatosan összekeverem. Ezután adom hozzá a cukros mákot. A  tortaformát kivajazom, megszórom egy kis zsemlemorzsával.

Beleöntöm a mákos kifliket, egy kicsit lenyomkodom. A tetejét vékonyan megkenem lekvárral.Előmelegített sütőben sütöm kb. 20 percig. Az 5 tojásfehérjét felverem kemény habbá, és a  sütési idő lejárta után a mákos guba tetejére simítom. Pár percre visszarakom  a sütőbe pirulni.

A sodóhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálban jól összekeverem. Hozzáadok 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverem. A maradék tejet felforralom. Lassan adagolva, folytonos keverés mellett hozzáadom a tojássárgás alaphoz. Lassan főzve sűrítem be a sodót.

Egy hét múlva folytatom ünnepi menüsorom. Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától