Töltike...darával is töltik-e?
Receptek

Töltike...darával is töltik-e?

Amilyen pici, olyan finom. Így is jellemezhetném a héten elkészítendő ételt, mely ugyan töltött káposzta névre „hallgat”, de még véletlen sem keverhető össze azzal a hagyományos étellel, amit Kiskunhalason olyan előszeretettel készítenek. Ezeket az apró káposztafalatkákat elsősorban Szabolcs-megyében helyezik az étkezőasztalra a háziasszonyok. Van olyan ház, ahol a vasárnapi reggelik elképzelhetetlenek e finomság nélkül.

Kukoricadarás töltött káposzta

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 10 dkg rizs, 15 dkg kukoricadara, 60 kg darált hús (igazából nagyon apróra kellene vágni a húst, de nem szoktam vele bajlódni), 2 evőkanál zsír vagy 2 dl étolaj, 25 dkg vöröshagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál ételízesítő, só, bors, 1 doboz sűrített paradicsom vagy 2,5 dl paradicsom ivólé.

Elkészítés
: A káposztát forró vízben leforrázom.  Ha új káposztánk van, akkor kevés sót vagy ecetet kell a vízbe tenni, mert különben szétfő a növény. Ha nagyon nagy a levél, akkor harmadolom, ha nem túl nagy, akkor felezem a leveleket, hogy elég kicsik legyenek. A hagymát és fokhagymát megdinsztelem a zsírban vagy olajban.

Ezután hozzáteszem a darált húst, a kukoricadarát, a rizst  és a fűszereket. A sóból és borsból annyit kell beletenni, hogy ha megkóstoljuk, akkor érezhető legyen rajta a fűszer íze is, mert a dara eléggé magába szívja azokat. A káposzta közepét, amibe már nem tudok tölteni, apróra összevágom,  és a fazék aljára szórom. Erre állítva, sorba rakom  a töltelékeket. Felengedem annyi vízzel, hogy  majdnem ellepje, és a levébe teszek annyi sót, borsot és ételízesítőt, hogy kellően fűszeres legyen. Amikor felfőtt, hozzáadom a  sűrített paradicsomot, és készre főzöm, úgy hogy a leve elfőjön. Ha kész,  fogyasztás előtt jó, ha áll 15-20 percet.

Higgyék el kedves Olvasók, ha elkészítik ezt a töltött káposztát, új gasztronómiai élményben részesíthetik családtagjaikat és vacsoravendégeiket! Jó főzőcskézést kívánok, kérdéseiket továbbra is a ritarecept@freemail.hucímen várom.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Süssünk rémséges tortát!

Süssünk rémséges tortát!

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk