Tüzes kiegészítő
A chili szósz sok mindenre hasznosítható a konyhában, a mindennapokban. Egy kanálkával tehetünk a pörköltbe vagy a húslevesbe, de kenhetünk belőle egy szelet sült húsra is. Teljesen felesleges boltban vásárolni a csípős szószokat, paprikakrémeket. Otthon is könnyedén elkészíthetjük, s így legalább biztosan tudjuk, hogy mi van benne.
Házi chili szósz
Hozzávalók: 20 dkg friss kápia és tetszőleges chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 5 cl fehérborecet, 2 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál füstölt, őrölt pirospaprika, 1 db lime, 2 evőkanál Worchestershire szósz
Elkészítés: A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva párolóedényben vagy serpenyőben, kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk, és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba, és kis lángon főzni kezdjük. Beleöntjük az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, a Worchestershire szószt, a füstölt paprikát és egy kisebb lime levét. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd steril üvegbe töltjük. Hűtőben hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is.
Ha önnek is van hasonlóan egyszerű konyhai ötlete, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila