Vendégváró falatkák
Receptek

Vendégváró falatkák

Kedves Olvasók! Októberi menüsorunkat apró, ám annál finomabb fogásokkal indítjuk. Ezek a hideg előételek szinte percek alatt elkészíthetők. Kinézetükkel, ízükkel igazi meglepetést szerezhetünk vendégeinknek.

Töltött tojás

Hozzávalók: 8 db tojás, 10 dkg kenőmájas, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 db piros, retek.

A tojásokat keményre főzöm, lehűtöm hideg vízben, a héját leszedem, majd kettévágom. A sárgáját kikaparom, villával össze­töröm, és a tejföllel, valamint a mustárral simára keverem. Hozzáadom  a kenőmájast, sóval, őrölt borssal és apróra vá­gott petrezselyemmel ízesítem. A  tölteléket a fél tojásfehérjék üregébe halmozom, tetejét retekkarikákkal díszítem.

Paradicsomkosárkák

Hozzávalók: 8 db kemény paradicsom, 20 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt sajt, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyem, só.

A paradicsomokat kettévágom, a belsejüket kiskanállal ki­szedem. A füstölt sajtot a retekkel együtt apró csíkokra vágom, és összekeverem a vékonyan fölkarikázott zöldhagymával. Hozzákeverem az apróra vágott sonkát, ezután meg­sózom, borsozom.
Ezt a  keveréket a fél paradicsomokba halmozom,  petrezselyemmel meghintem.

Sajtgolyók

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 25 dkg trappista sajt reszelve, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, snidling, őrölt pirospaprika

A krémsajtból, a vajból, a reszelt  sajtból, kevés tejföllel, sóval, borsikafűvel fűszerezve formázható masszát gyúrok. Hozzáadom a fölaprított snidlinget, petrezse­lyemzöldet és gombócokat formálok belőle. A sajtgolyókat pirospaprikába vagy  apróra vágott petrezselyemzöldben megforgatom.

A forgatókönyv egyszerű: hozzávalók beszerzése, előétel elkészítése, elismerések begyűjtése. Jó étvágyat kívánok! Ha kérdése, ötlete, javaslata van, írjon nekem levelet a ritarecept@freemail.hucímre! Főzésre fel!

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp