Vendégváró falatkák
Kedves Olvasók! Októberi menüsorunkat apró, ám annál finomabb fogásokkal indítjuk. Ezek a hideg előételek szinte percek alatt elkészíthetők. Kinézetükkel, ízükkel igazi meglepetést szerezhetünk vendégeinknek.
Töltött tojás
Hozzávalók: 8 db tojás, 10 dkg kenőmájas, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 db piros, retek.
A tojásokat keményre főzöm, lehűtöm hideg vízben, a héját leszedem, majd kettévágom. A sárgáját kikaparom, villával összetöröm, és a tejföllel, valamint a mustárral simára keverem. Hozzáadom a kenőmájast, sóval, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítem. A tölteléket a fél tojásfehérjék üregébe halmozom, tetejét retekkarikákkal díszítem.
Paradicsomkosárkák
Hozzávalók: 8 db kemény paradicsom, 20 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt sajt, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyem, só.
A paradicsomokat kettévágom, a belsejüket kiskanállal kiszedem. A füstölt sajtot a retekkel együtt apró csíkokra vágom, és összekeverem a vékonyan fölkarikázott zöldhagymával. Hozzákeverem az apróra vágott sonkát, ezután megsózom, borsozom.
Ezt a keveréket a fél paradicsomokba halmozom, petrezselyemmel meghintem.
Sajtgolyók
Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 25 dkg trappista sajt reszelve, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, snidling, őrölt pirospaprika
A krémsajtból, a vajból, a reszelt sajtból, kevés tejföllel, sóval, borsikafűvel fűszerezve formázható masszát gyúrok. Hozzáadom a fölaprított snidlinget, petrezselyemzöldet és gombócokat formálok belőle. A sajtgolyókat pirospaprikába vagy apróra vágott petrezselyemzöldben megforgatom.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila