Világhírű fogás
Ha megkérdezünk egy külföldit, milyen magyar ételeket ismer, biztosan ott lesz az első háromban a gulyásleves. Itt a hűvös ősz, így nem csak a külföldi turistáknak, hanem nekünk is jól eshet egy tál forró, tartalmas kanalaznivaló.
Alföldi gulyásleves
Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg zsír, 4 tk pirospaprika, 1 kg marhahús, só, bors, őrölt köménymag, 1 kg burgonya, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 3 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, liszt, só
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a kockára vágott húst, és megpirítjuk. A pörköltet többször zsírjára pirítjuk, pici folyadékkal mindig pótoljuk. A zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágjuk, és a fazékba tesszük, amikor a hús már puhulni kezd. Felöntjük kb. 6-8 dl vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk egy kevés köménymaggal. A tojásból a liszttel és sóval csipetke tésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük. Amikor megpuhult a hús és a zöldségek, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetkét, és friss kenyérrel tálaljuk a gulyáslevest.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila