Zöldül a leves
A hűvös napokon igazán jól tud esni egy tányérnyi forró leves. Nálunk népszerűek a különböző zöldségekből készített krémlevesek, így ezen a héten egy ilyen finomságot ajánlok olvasóinknak.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 800 g brokkoli, 2 l víz, 200 ml főzőtejszín, só, fehérbors, késhegynyi szerecsendió
Elkészítés: Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A vajat felolvasztjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a felkockázott vöröshagymát. Mikor megpirult, rányomjuk a fokhagymát is. Felöntjük a vízzel a hagymát. Sózzuk, fűszerezzük. Felforraljuk. Mikor már lobogva forr a víz, beletesszük a brokkolit. Puhára főzzük kb. 15 perc alatt, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk. Beállítjuk az ízét a fűszerekkel. Ezúttal serpenyőben készített bacon chipsszel tálaltam.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila