Később jönnek a csekkek
Gazdaság

Később jönnek a csekkek

Senki sem tud jelenleg szemétszállítási díjat fizetni Kiskunhalason sem, mert nem tudják kiküldeni a sárga csekkeket az embereknek. Ennek az az oka, hogy áprilistól a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás helyett egy új állami vállalat intézi a számlázást, de még nem készült el az új rendszer. Az elmaradt díjakat várhatóan néhány hónap csúszás után egyben kell majd befizetni, csakhogy addigra akár 15-20 ezer forintra is rúghat majd a felgyülemlett összeg egy-egy háztartásnak.

 

Elviszik a szemetet a kukásautók Kiskunhalason is, a számlát azonban hiába várják a postaládába az ügyfelek, a szemétszállításért jelenleg senki nem tud fizetni. Ez így van szinte az egész ország területén, mivel nem postázzák a sárga csekket. A szemétszállítást eddig önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek végezték, bár a szemetet most is ők viszik el, számlát azonban már nem küldhetnek róla. Ez ugyanis áprilistól egy új állami vállalat, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt, dolga lenne, csakhogy a számlázási rendszer még nem készült el.
A cég korábbi tájékoztatása szerint úgy tervezték, hogy nyárra rendeződhet a helyzet, a második negyed év végére a számlázást is megindítják. Sciner Tamás, a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezető munkatársa arról tájékoztatott, hogy információik szerint 1-2 héten belül elindulhat az új számlázási rendszer. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint azonban ősz előtt nem nagyon várható, hogy rendeződön a helyzet.

Csakhogy addigra több havi szemétszámla gyűlik majd össze, egyes számítások szerint akár húszezer forintra is rúghat a felgyülemlett összeg, amit egyszerre kell majd kifizetniük a családoknak. A gondokat csak tetézheti, hogy nagyon sok családnak már most is nagy gondot jelent a szemétdíjat kiegyenlíteni, így a felgyülemlett tartozás miatt még többen kerülhetnek nehéz helyzetbe.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos