Sóska, sültkrumpli
Kultúra

Sóska, sültkrumpli

A halasi színházi évad harmadik előadásaként a Sóska, sültkrumpli című komédiát tekinthette meg a közönség a Halasi Média és Kultúra Kft., valamint a Városi Filmszínház szervezésében. Az előadás egy fociöltözőben játszódik, ahol két partjelző és egy bíró beszélgetései nyomán bontakozik ki egy tanulságos történet.

A Városi Filmszínházban ezúttal a József Attila Színház vendégjátéka volt műsoron. A sztorit megelevenítő színészek immár tizenhat éve bújnak a partjelzők és a bíró mezébe. A 370. előadáson túl is nagy kedvvel lépnek színpadra.

soska01

- Nagyon élvezzük minden percét. Tizenhat évig együtt dolgozni komoly idő. Bozsó Péter és Karácsonyi Zoltán kollégámmal darabra készülés és előadás közben is megy egymás ugratása, ami még szebbé teszi az együttlétünket. Nem tudtuk megunni az előadásokat – árulja el Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, aki Szappant, az egyik partjelzőt alakítja. – Nagyon összetett szerep. Egy nagyon szép karrier törik ketté egy sportbaleset kapcsán és a magánélete is zátonyra fut ennek az embernek. Tele van keserűséggel a világgal szemben. Nagyon sok dologban rosszul dönt és ez bizony meglátszódik a jellemén. Nagyon szeretem az ilyen karaktereket játszani. Azt gondolom, hogy minden egyes figurának megvan a saját igazsága. A közönség soraiból nézve lehet, hogy antipatikus, ellenszenves, de sok esetben az életben is döntünk nagyon rosszul és megsértünk sok embert. Nem biztos, hogy a gonoszság vezet bennünket, hanem a helyzet, amibe kerülünk, ami kialakul körülöttünk. Ez a figura tele van olyan sérüléssel, aminek nagyon sok részét valószínűleg magának köszönheti. Rossz döntéseket hozott, de hát hányszor vagyunk így… Másik kérdés, hogy aztán hogyan viselkedünk egymással.

soska02

A Művész becenévre hallgató másik partjelzőt Karácsonyi Zoltán játssza. A darabban neki is bőven van gondja és az irodalomban keres menedéket.

- Ő egy érzelmileg igen instabil emberke, nem az élet császára. Az az alkat, aki se a nőkkel, se a pénzzel nem jön jól ki. Alkoholista is némely szempontból, tehát az ő sorsa, ha a darabon túl nézném, akkor sajnos valószínűleg a süllyesztőbe vezet, mert egyszerűen egy gyenge ember. Nem tudja összeszedni magát. Menekül egy kicsit a versírásba, ahhoz sincs túl nagy tehetsége. Kis szerencsétlen figura.

Lacikám, a bíró szerepében Bozsó Péterrel találkozhatott a közönség. Ő az, aki mindenből a maximumot akarja kihozni.

soska03

- A bíró a többiek által irigyelt valaki, rendezett egzisztenciával. Van munkája, ami nagy szó, vezető beosztásban. Ambicionálja, hogy FIFA-játékvezető legyen. Mindenben a legjobb akar lenni. A két másik srác éppen nehezebb életszakaszban van ital meg válás miatt. Nekik borzasztóan irritáló az, hogy van valaki, aki egy aranyifjú, sikerember.

Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter