Egyszerű és gyors ételek az utolsó meleg napokra
Barcsik Dorka ezúttal az amerikai palacsinta és a gluténmentes pizza receptjét osztja meg olvasóinkkal.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók: 250 g Schär MIX „C” liszt, 250 ml laktózmentes tej, 2 tojás, 1 csipet só, 2 ek. cukor
- ½ tk. sütőpor
Elkészítés: A leszitált sütőporos lisztet, a tojásokat, a tejet, a cukrot és a csipet sót összekeverjük, míg egy sűrű, csomómentes sűrű krémet nem kapunk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig. Olajat vagy vajat melegítünk serpenyőbe és beleöntünk egy ¾ kisebb merőkanálnyi tésztát. A palacsinta mindkét oldalát addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Gluténmentes pizzatészta
Hozzávalók: 150 g Schär MIX „B” liszt, 5 g friss élesztő, 120 ml langyos víz, 5 g só, 1 ek. olívaolaj,
Elkészítés: A friss élesztőt elkeverjük a langyos vízben, letakarjuk és hagyjuk felfutni. Ha felfutott hozzáadjuk a leszitált sós lisztet, az olívaolajat és alaposan összegyúrjuk. A tésztából labdát formázunk, letakarjuk és meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük. Amikor a tészta kétszeresére nőtt kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A feltétekkel teli pizzát 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütésen kb. 15-20 percig sütjük, amíg megpirul a tetején a sajt.
Szósz
Én a paradicsomszószt a pizzához hámozott darabolt paradicsom konzervből készítem. Amikor begyúrom a tésztát és félreteszem keleszteni, akkor a darabolt paradicsomot felteszem kis lángon főni. Ízesítem csipet sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, illetve aki szereti tehet bele reszelt fokhagymát vagy pici őrölt chilipaprikát. Amíg a pizzánk kel, addig összefőzzük a szószt a fűszerekkel, kinyújtás után megkenjük a kész szószunkkal és tetszés szerinti feltéteket teszünk rá.