Folyékony kukorica
Nincs elírás a címben, mindössze arról van szó, hogy a nyár nagy slágerének számító édes, sárgaszemű kukoricát ezúttal levesként tálaljuk vendégeinknek. Nem hiszik? Bebizonyítom, hogy milyen egyszerű és finom fogás!
Fehérboros kukoricakrémleves
Hozzávalók: 4 ek olívaolaj, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 g zellerszár, 1 ek római kömény, 1 ek kurkuma, só, bors, 200 ml fehérbor, 900 g fagyasztott kukorica, 1.5 l zöldségalaplé, 150 ml tejszín, 2 ek vaj
Elkészítés: Az aprított hagymát, fokhagymát és zellerszárat lepirítjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a római köményt és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a fehérbort, és a negyedére forraljuk. Hozzádobjuk a kukoricát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg megfő a kukorica. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és rottyantunk rajta egyet. Az egészet átöntjük egy turmixgépbe, pürésítjük, majd a pürésítés vége előtt 1 perccel hozzádobjuk a vajat. Sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Frissen kipattogtatott kukoricával tálaljuk.
Látják, érdemes újragondolni a már ezerszer használt alapanyagokat, s ilyen különleges fogásokat varázsolhatunk vendégeinknek!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila