Gőzölgő ázsiai leves
Receptek

Gőzölgő ázsiai leves

Mindig öröm számomra, ha ismerőseimtől kapok egy-egy remek receptötletet. Venczel Katalin több finom étel leírását osztotta már meg olvasóinkkal az elmúlt években. Most egy ázsiai ízvilágú levest készített.

Ramen leves

Hozzávalók: maradék sülthús és/vagy főtt sonka, 6 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, szójaszósz, pirított szezámmagolaj, 1 teáskanál cukor, 5cm gyömbér, 6 db szárított shitake gomba, 2 liter alaplé vagy víz, 1 dl száraz fehérbor, 4 tojás, 2 ek olaj, 2 ek világos szójaszósz, 200 g bacon-szalonna, bambuszrügy, babcsíra, póréhagyma, 250 g rámen tészta, só, bors

Elkészítés: A szárított gombát áztassuk egy fél órára meleg vízbe. Utána vegyük ki, nyomkodjuk ki, de a levét ne dobjuk el, mert kell a levesbe. A húst vágjuk csíkokra, a zöldségeket, egyéb hozzávalókat pucoljuk meg és vágjuk apróra, vagy reszeljük le. Ha teszünk bele babcsírát, azt mossuk és csepegtessük le. A bacont süssük egy serpenyőben ropogósra. A tojásokat főzzük keményre. Vegyünk elő egy wokot, vagy magas falú serpenyőt. Hevítsük füstölésig, majd adjunk hozzá 2 ek olajat. Tegyük a wokba a gyömbért és a fokhagymát, a póréhagymát és az újhagyma fehér részét. 1-2 percig kevergetve pirítsuk, majd adjuk hozzá a gombát és a zöldségeket. Kevergetve pirítsuk pár percig. Öntsük rá a bort, keverjük, amíg sistereg. Öntsük hozzá az alaplevet, a gomba áztatóvizét. Adjuk hozzá a szójaszószt, cukrot, borsot, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá az apróra vágott húst/sonkát, főzzük 5-6 percig. Ha még kell, ízesítsük sóval, borssal. A legvégén tegyük bele az újhagyma zöld részét. Ezzel már nem kell főzni. Amikor lekapcsoltuk alatta a gázt, tegyük bele a szezámolajat (aromás olaj, ha főzzük, elillan az aromája). A ramen tésztát főzzük meg az utasítás szerint. Előre szedjünk leveses tálkákba/ tányérokba egy kis tésztát. A főtt tojásokat pucoljuk meg, vágjuk ketté és a sült baconnel együtt tegyük az asztalra. Az asztalnál mindenki szedhet a levesből a saját előkészített tányérjára, aminek a tetejére tesz egy szelet szalonnát, fél főtt tojást.

Ha Katához hasonlóan Önnek is van egy remek receptje, küldje el nekünk a szori.attila@halasmedia.hu címre!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Süssünk rémséges tortát!

Süssünk rémséges tortát!

Tuti siker

Tuti siker

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel