Halászlé vagy burgonyaleves?
Hűséges olvasónk, Pétek Edit küldte el a nagyszülei hagyományai alapján készült halleves receptjét, amit megfőztem és karácsony alkalmával közre is adok.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 2 dl tejföl, 1 tk. pirospaprika, só, 1 ek. liszt, cukor, ecet (ízlés szerint), pontyszeletek
Elkészítés: A burgonyát karikára vágom és felteszem főni másfél liter vízben. Belereszelem a hagymát, sózom és beleteszem a 2 babérlevelet. A tejfölben simára keverem a paprikát és a lisztet, és amikor félig megfőtt a burgonya, a levesbe öntöm, és csomómentesen elkeverem. Összeforralom, ízesítem cukorral és ecettel - enyhén pikánsnak kell lennie - és beleteszem a haldarabokat (fej, farok, szelet). A mennyiség függ a fogyasztók számától. Még kb. 5-8 percig főzöm, amíg a halszeletek is megfőnek.
Először talán merőben más, mint amit itt, Kiskunhalason készítünk, de most, hogy megkóstoltam, én is bátran merem ajánlani mindenkinek.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila