Na, ez már malacság
Még javában tart a fagyos, téli időjárás. Ilyenkor, a disznóvágások idején nem is javasolhatnék aktuálisabb receptet a most következő ízletes sertésfalatokból készült egytálételnél.
Fűszeres sertéssült
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 1 kg burgonya, étolaj
Fűszerek: só, fűszerpaprika, bors, fokhagyma, őrölt kömény, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés: A húst nagyobb kockákra vágtam tepsibe raktam, fűszereztem, sóval, fokhagymával, pici fűszerpaprikával (lehet csípős is), őrölt köménnyel és borssal. Megszórtam rozmaringgal és kakukkfűvel (ha nincsen friss, a szárított is jó), jól összekevertem, meglocsoltam olajjal. Mielőtt az előmelegített sütőbe raktam, felöntöttem 2 dl vízzel, és kb 30 percig fóliával letakarva pároltam.
Ezután levettem a fóliát a pirosra sütöttem. A krumplit feldaraboltam hasonló nagyságúra, mint a húst, egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és ugyanazokkal a fűszerekkel ízesítettem. Meglocsoltam ezt is olajjal, és jól összekevertem. Egyszerre sütöttem a hússal. Légkeveréses sütőben 180 fokon, 30-35 perc alatt szép pirosra sült. Bármilyen savanyúsággal finom.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila