Nyári desszert
Ha frissítő, nyári finomságra vágyunk, kiváló választás lehet ez az ínycsiklandó sütemény. Mivel itt a meggyszezon, nem kérdéses, milyen gyümölccsel ízesítjük e heti desszertünket.
Habos meggyes süti
Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 1 cs. sütőpor, 20 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1-2 ek. tejföl, 1 kg meggy, 5 dkg cukor, 5 dkg darált keksz, 5 dkg darált dió, pár csepp citromlé, olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: A lisztbe keverem a sót, a sütőport, és összemorzsolom a margarinnal. Ezután adom hozzá a cukrot, a tojássárgáját, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát legalább egy órára berakom a hűtőbe. A tojások fehérjéjébe csöpögtetek pár csepp citromot, és az is a hűtőbe kerül. Ezután a kimagozott meggyel egy tálban összekeverem a cukrot, a darált diót, és a darált kekszet. A tésztát kinyújtom, és belerakom az olajjal kikent tepsibe (23x36-cm-es), a sütőt bekapcsolom 180 fokra. A kekszes-diós meggyet a tészta tetejére szórom, és 30 percre berakom a sütőbe sülni. Közben gőz fölött elkezdem felverni a tojásfehérjéket. Amikor már kezd keményedni, akkor apránként hozzáadom a porcukrot. 30 perc után kiveszem a tésztát, leveszem a hőt 140 fokra, és rákenem a habot. Így teszem vissza, s addig sütöm, amíg nem kezdett barnulni a hab teteje.
Most készítettem először ilyen süteményt, de a visszajelzésekből egyértelművé vált, hogy hamarosan újabb adagot kell készítenem ebből a finomságból.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila