Olasz tésztacsoda
Az olaszok egyik legnépszerűbb rakott tésztája a lasagne, amit sokan sokféleképpen készítenek. A következő verzió egy marhahús ragus, ami igaz, hogy nincs pillanatok alatt készen, de megéri foglalkozni vele, mert igazán finom lesz a végeredmény.
Lasagne
Hozzávalók:
Raguhoz: 1 fej vöröshagyma, 1 szál zellerszár, 1 szál sárgarépa, 2 - 3 ek olívaolaj, 500 g darált marhahús, frissen reszelt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 300 ml vörösbor, 500 ml passata (passzírozott paradicsom), 100 ml tej, 300 ml víz
A besamelhez: 80 g vaj. 80 g liszt, 1.3 l tej, só, fehér bors, frissen reszelt szerecsendió
Az összeállításhoz: 2 ek olívaolaj, 12 db lasagne lap, 80 g reszelt parmezán
Elkészítés: A vöröshagymát finomra vágjuk, a zellerszárat és a répát lereszeljük, majd a felforrósított lábasban, kevés olívaolajon jó alaposan lepirítjuk őket. Hozzáadjuk a darált húst, amit szintén magas lángon lepirítunk. Mehet bele a felaprított fokhagyma, reszelt szerecsendió, só és bors. Felöntjük a vörösborral, amivel 5 percig rotyogtatjuk a ragut, jöhet hozzá a passata, a tej és a víz is. A ragut 45 percen keresztül, közepes lángon rotyogtatjuk. A besamelhez a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük és felhevítjük. Folyamatos keverés közben felöntjük a szobahőmérsékletű tejjel. Jöhet a só, bors és a reszelt szerecsendió. Az elkészült besamelből kb. 150 ml-t átöntünk a bolognai raguba, és jól elkeverjük. Egy magas falú tepsi alján eloszlatjuk az olívaolajat, jöhet rá egy réteg besamel, majd 3 tésztalap. Erre jöhet a ragu egyharmad része, amit megszórunk reszelt parmezánnal. Ezt kétszer megismételjük. A tetejére öntjük a maradék besamelt és gazdagon megszórjuk reszelt parmezánnal. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha elkészült, várni kell 15-20 percet, és utána lehet tálalni.
A recept eredeti változata a Street Kitchen oldalán tekinthető meg.