Tartalmas, téli leves
Receptek

Tartalmas, téli leves

Családomban a férfiak azt vallják, ha egy ételben van kolbász, akkor az már csak jó lehet. Ezen a héten egy levest ajánlok olvasóink figyelmébe, ami igazán tartalmas, és megmelengeti a testet, lelket a hidegebb, téli napokon is.

Kolbászos krumpligombóc leves

Hozzávalók:
gombóchoz: 500 g krumpli, 200 g liszt, só, bors, 1 db tojássárgája
leveshez: 2 ek olaj, 250 g paprikás kolbász, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 tk őrölt kömény, 1 tk füstölt paprika, 2 db babérlevél, 2 ½ l alaplé, 1 szál répa (nagyobb), 2 szál fehérrépa, 2 szál szárzeller, 100 g tejföl, 1 ek ecet, 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés: A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és amíg megfőzzük a levest, lefedve hagyjuk állni. A leveshez egy nagy lábasban az olajon zsírjára pirítjuk a kolbászt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és belerakjuk a 2-3 mm vastag szeletekre vágott zöldségeket. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15 percet vesz igénybe. Ekkor jöhetnek bele a diónyi nagyságúra gyúrt gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 3-4 percet főzzük. A tejfölben elkeverünk 2-3 merőkanál levet, visszaöntjük a levesbe a tejfölös keveréket, majd ha felforrt, az ecettel beállítjuk az ízét, és elzárjuk. Friss, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kellemes időtöltést kívánok a konyhában! Egy hét múlva újabb finomsággal jelentkezem.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Az eredeti recept a streetkitchen.hu oldalon található meg.

Még több cikk

Tuti siker

Tuti siker

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba