Te kis édes!
Tapasztalatom és a visszajelzések alapján a Tükörben megjelent receptek közül mindig az édességek a legnépszerűbbek. Ezúttal egy klasszikus, csokoládés sütit készítünk.
„Bogyós” csokitorta
Piskóta hozzávalók: 3 db tojássárgája, 19 dkg cukor, 0.75 dl víz, 0.75 dl napraforgó olaj, 20 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 3 db tojásfehérje, 2 evőkanál kanál kakaópor
Krém hozzávalók: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 5 dkg tejcsokoládé, 1 dl kávé, 2.5 dl tej, 4 csapott ek finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg tortabevonó, 2 ek napraforgó olaj
Elkészítés: A tésztához a tojássárgáját, a cukrot, a vizet, és a napraforgó olajat jól összekeverem, majd hozzáadom a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Alaposan eldolgozom, végül a 3 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatom. Elfelezem a tésztát, egyik felébe keverem a kakaóport, a másik fele fehér marad. Sütőpapírral bélelt tortaformába, 200 fokon tűpróbáig sütöm a lapokat. A tejben csomómentesre keverem a lisztet, addig főzöm, amíg besűrűsödik, hozzáreszelem a tejcsokoládét, beleszórom a vaníliás cukrot. A kihűlt kávéval is alaposan elkeverem. A margarint a porcukorral kikeverem, és a kávés masszával vegyítem. Amikor kihűlt a piskóta, megkenem a krémmel. Gőz fölött az olajjal felolvasztom a tortabevonót, és a torta külsejére kenem. Amíg folyékony, francia drazséval megszórom a tetejét.
Ha Önnek is van egy kedvenc receptje, szeretettel várjuk a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila