Tipikus tavaszi
Ilyenkor, tavasszal igyekszem olyan sok növényt az étkezőasztalra tenni, amennyit csak tudok. Persze a család férfi tagjait nem könnyű elkápráztatni egy tányér főtt zöldséggel, ezért muszáj mindig valamilyen felturbózott változatot készítenem.
Spárga sonkával, tojással
Hozzávalók: 30 dkg zöld spárga, 8 dkg vaj, 10 dkg sovány főtt sonka, személyenként 2 db tojás, petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítés: A spárgát bő, enyhén sózott és gyengén cukrozott vízben főzöm kb. 8-10 percig, kissé keményre hagyva. Ezután 2-3 cm-es darabokra vágom, és 5 dkg vajon párolom, megsózom, borsozom és megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálba terítem a spárgát, hozzáadom a felcsíkozott főtt sonkát. Személyenként 2 darab tojást ütök rá egészben. Megsózom, 2-3 dkg vajat elmorzsolok rajta, és előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tetején a tojás megsül, mint a tükörtojás. Citromos fejes salátát készítettem hozzá úgy, hogy ecet helyett frissen csavart citromlevet használtam.
Ezzel a finomsággal azok is meggyőzhetőek, akik alapból nem túl sok zöldséget fogyasztanak. Készítsék el, sok sikert kívánok a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila