Várja ezzel a vendégeket karácsonykor!
A háziasszonyok szeretik karácsonykor is a lehető legfinomabb dolgokkal kínálni vendégeiket. Találtam egy jó receptet az interneten. Kipróbáltam, nekünk nagyon bejött, így még sokszor elkészítem majd.
Vajdasági sós tekercsek
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 5 dl tej, 1 dl olaj
A töltelékhez 25 dkg margarin, 2 nagy tojás sárgája, 1 ek só és 10 dkg reszelt sajt
A tetejére 1 tojás, 20 dkg sajt, köménymag, szezámmag
Elkészítés: Futtassuk fel az élesztőt két deci cukros, langyos tejben. Ezalatt a lisztet mérjük egy nagyobb keverőtálba, majd mehet bele a már felfutott élesztő, valamint az olaj. Ezután a maradék langyos tejjel alaposan dagasszuk össze. A tésztát osszuk négyfelé, kelesztés nem szükséges. A töltelékhez a margarint a sóval és a tojássárgájával keverjük habosra, ezután pedig mehet bele a reszelt sajt is. A négy tésztarész nyújtsuk ki egyenként, kenjük meg a töltelék arányos részével, majd tekerjük fel. Vágjuk kétujjnyi vastag szeletekre. A tetejét kenjük meg tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, magokkal. Melegítsük a sütőt 180 fokra, majd huszonöt perc alatt süssük készre.
Az ünnepek ideje alatt is kellemes időtöltést kívánok a konyhában. Kellemes karácsonyt és boldog új évet mindenkinek!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila